
نیچ مارکتینگ
نیچ مارکتینگ Niche Marketing بخش کوچک و ویژه ای از بازار است که محصول یا خدماتمان را متمرکز به برآوردن نیازهای مشتریان آن بخش می کنیم.
نیچ مارکتینگ یک استراتژی کارآمد برای کسب و کارهای کوچکی است که می خواهند با صرف بودجه کم، محصول یا خدماتشان را به بخش خاصی از بازار معرفی کرده، به فروش برسانند و شانس خود را برای زنده ماندن در رقابت با شرکت های بزرگ افزایش دهند. خیلی ها و به ویژه استارتاپ ها به نیچ مارکت تنها بعنوان راهبردی برای ورود به بازار، معرفی محصول به مشتری و دریافت بازخورد نگاه می کنند؛ در حالی که این رویکرد در سازمان های بزرگ و با جریان درآمدی بالا هم به دفعات و برای افزایش حاشیه سود مورد استفاده قرا می گیرد.
مفهوم نیچ مارکتینگ Niche marketing چیست؟
محور الگوی بازاریابی نیچ یا گوشه بازار، حفظ بازار تأمین نیازهای خاص جامعه است. در واقع هدف این است که نیازهای قشر مشخصی از جامعه (مشتریان بالقوه) را هدف تولید خود قرار دهید تا به این روش علاوه بر کسب رضایت مشتریان، بازاری همیشگی و وفادار را برای محصولاتتان داشته باشید. این سبک از بازاریابی را «نیچ مارکتینگ» میگویند. در این روش صرفا گوشهای از بازار را به صورت تخصصی برای خود میکنید که احتمال حضور رقبا نیز در آنجا کمتر است.
استراتژیهای نیچ مارکتینگ
بازاریابی دهانبهدهان (word of mouth)
در بازاریابی دهانبهدهان، شرکت بدون انجام هیچ هزینه و تبلیغاتی و صرفاً باکیفیت بالای محصولات و خدمات، دید مشتریان را نسبت به برند کسبوکار خود مثبت و عالی میکند و همین مشتریان راضی مانند رسانههای تبلیغاتی، رضایت خود را از محصولات برای دیگر افراد بازگو میکنند و آنها را به خرید و مصرف محصولات تشویق میکنند.
تائید موازی (Targered Collateral)
در این روش، نام برند بهصورت وسیعی در بازار ترفیع میشود. در حقیقت این روش شبیه به سبک اینفلوئنسر مارکتینگ است اما با این تفاوت که بهجای انتخاب افراد تأثیرگذار و معروف، برای نیچ مارکتینگ از رسانهها و کانالهای ارتباطی تأثیرگذار استفاده میشود.
کسب اعتبار (Endorsement)
در این روش نیز افراد تأثیرگذار در یک حوزه خاص نیچ مارکتینگ شناساییشده و در مورد محصول و خدمت صحبت میکنند. کارآمدی این روش به دید و نظر افراد نسبت به شخص انتخاب شده و اعتبار وی دارد و نمیتوان صرفاً با فالوورهای زیاد و تولید محتوای غیر مرتبط ارزیابی کرد.
مزایای نیچ مارکت
-تمرکز بر گروه خاصی از مشتریان
-رقابت کمتر
-کسب رضایت آسان تر
-سود بالا
-برند سازی
-هزینه کمتر

مراحل عمومی در نچ مارکتینگ عبارت است از:
۱- پیدا کردن و انتخاب بخشی از بازار که نیاز خاص و برآورده نشده ای دارد.
۲- اجرای تحقیقات بازار برای مشخص شدن اندازه بازر و امکان سنجی ایده
۳- اطمینان از امکان پذیری برندینگ در نیچ مارکت
۴- شناخت کانال های توزیع
۵- برنامه ریزی برای درسترسی به بازار
۶- اجرا
۷- بازارتان را مدام رصد کنید تا از امکان ادامه استراتژی ها مطمئن شوید، فرصت ها و تهدیدات را شناسایی کنید.
معایب نیچ مارکت
در کنار این همه مزایای خوب و تاثیر گذار، نیچ مارکتینگ معایبی نیز دارد.
معایب نیش مارکتینگ:
- استراتژی نیچ مارکتینگ ممکن است برای بازاریابی طولانی مدت مناسب نباشد.
- ممکن است بازاریابی نیچ مارکتینگ، مورد تهاجم شرکتهای بزرگ قرار گیرد.
- در صورتی که تنها استراتژی فروش باشد؛ ممکن است شانس بقایی نداشته باشد.